Ik vertelde de vorige keer over het goede boek dat ik had gelezen – en waarvan ik vind dat eigenlijk iedereen het zou moeten lezen – en in dat kader leek het me goed om de keuzes die ik heb gemaakt op het gebied van duurzamer leven, eens met je te delen. Ik ben ook maar ergens begonnen, en ook ik heb van anderen geleerd. Nu post ik hier natuurlijk vooral mijn handgemaakte accessoires, dus waar is de link tussen een oneindige tas en mijn duurzamere keuzes?
Gehaakte markttas – de oneindige tas
Nou, die link is snel gevonden. Ik ben al een poosje bezig om mijn garenvoorraad wat kleiner te maken. In het kader van ‘minder spullen’ (een duurzame keuze), en omdat ik wil proberen met duurzamer geproduceerd garen te gaan werken. Dat laatste is trouwens best een uitdaging, want in verhouding is dat garen wel echt een stuk duurder. Dus daar zal ik af en toe toch wel mee ‘zondigen’. Hoe dan ook, ik wil van mijn restjes af. (Daar is de link). Dus zocht ik haakprojecten die me daarbij helpen. Een van die dingen is een boodschappentas. Je ziet ze heel veel tegenwoordig, die gehaakte netjes als markttas. Of boodschappentas. Dus ik heb er eentje gemaakt. En het voordeel is, er kan onwijs veel in. Hoe meer je er in stopt, hoe groter de tas wordt. Handig toch? En zo heb je altijd een tas bij je (nog een link). Vandaar ook de oneindige tas.
Het patroon van deze tas is van Drops Design, en ik gebruikte restjes Drops Paris, Scheepjes Softfun en Yarn and Colors Epic met haaknaald 4,5. Je kunt eindeloos variƫren in kleur. Deze gehaakte markttas gaat dus nu altijd mee naar de (super)markt.

Wil jij ook zo’n leuke tas? Dan kun je die natuurlijk bestellen.

Duurzame keuzes
Een paar jaar geleden las ik het boek ‘Dit is een goede gids‘ van Marieke Eyskoot. Superfijn boek met handige tips en weetjes over hoe je een beter leven kunt hebben met goede spullen. Dit boek heb ik gelezen en per thema doorgewerkt. Inmiddels zijn alle schoonmaak- en toiletartikelen vervangen voor producten met goede ingrediĆ«nten. Ben ik me gaan richten op de duurzame, eerlijke kledingmakers, eten we zoveel mogelijk biologisch, en kopen we hoe dan ook veel minder spullen en staan we inmiddels bij de bakker, slager* en kaasboer met zelf meebrachte zakjes en bakjes.
Ik vond het ergens wel een beetje eng om met mijn eigen bakjes aan te komen, maar de winkeliers reageren echt allemaal heel positief. Ze vinden dat helemaal niet raar. En andere mensen reageren ook heel leuk, en altijd een reden voor een gesprek (zonder nou te gaan preken uiteraard) – maar feitelijk gebruikte ik de plastic zakjes alleen voor transport, want thuis deed ik alles in de bakjes. Dat vond ik zonde.
*Vlees eten is natuurlijk ook helemaal niet goed voor het milieu. We eten het wel nog, maar veel minder, en lang niet meer elke dag.
Na een lange zoektocht en ook veel onderzoek heb ik nu een aantal leveranciers gevonden waar ik de spullen kan vinden die ik zoek:
- Bewust Puur voor toiletartikelen
- Ekoplaza/Albert Heijn (voor de (af)wasmiddelen van EcoVer, Marcel’s green soap en Seepje)
- Leven zonder afval voor duurzamer alternatieven voor wattenschijfjes, -staafjes, verpakkingsmateriaal etc.
- Project CeCe – een zoekmachine voor duurzame kleding
- Kringloopwinkels en marktplaats voor meubels
- Fairf – voor duurzame muurverf
- Natuurhuisje – mooie huisjes in de natuur, en voor elke nacht die je via hen boekt, planten ze een boom.
Mijn zoek- en ontdekkingstocht gaat door. Roomser dan de paus ben ik niet, want er is zeker nog een slag te maken, maar we zijn ergens begonnen. En alle beetjes helpen. Daar ben ik van overtuigd. Onze volgende stap is het verduurzamen van ons huis, te beginnen met het onderzoeken van mogelijkheden.